

Fuse Research Event (hybrid)

Food Insecurity: regional research, national impact Monday 9 October, 9.00am - 12.25pm

Follow Fuse on X (formerly Twitter) @fuse online. Use #FuseRE #FoodInsecurity

Attend in-person: Teesside University MIDDLESBROUGH CAMPUS, Themis West building (formerly Clarendon building - building 12B in the Green Zone) Room 1.06 www.tees.ac.uk/docs/docrepo/about/campusmap.pdf

Join online: www.youtube.com/watch?v=630EdivDMcM

Send your questions: www.slido.com using the code #2515381

If you are no longer able to attend the in-person event, please email Lesley Haley (<u>L.Haley@tees.ac.uk</u>) as soon as possible so that catering numbers can be changed to reduce food waste.

Chairs: Dr Helen Moore (Teesside University & Fuse, The Centre for Translational Research in Public Health); Joe Dunne (Middlesbrough Environment City); and Professor Amelia Lake (Teesside University & Fuse).

Programme

| Time / session | Name | Affiliation | Duration |
|---|---|--|----------|
| 9.00 - 9.30am Coffee and registration | | | 30 mins |
| 9.30 - 9.35am Welcome | Prof Amelia Lake and Joe Dunne | Teesside University / Fuse; and Middlesbrough Environment City | 5 mins |
| 9.35 - 10.00am Transitioning to sustainable food security with food ladder interventions - a focus on rung 2 | Dr Megan Blake | University of Sheffield | 25 mins |
| 10.00 - 10.15am Social Supermarkets: a practical solution | Dr Claire O'Malley & Andrea Burrows; and Joe Dunne | Teesside University / Fuse; and Middlesbrough Environment City | 15 mins |

| 10.15 - 10.30am Food insecurity "around" the pregnancy period | Dr Zoe Bell; and Dr Gina Nguyen (tbc) | King's College London; and Newcastle University / Fuse | 15 mins |
|---|---|--|---------|
| 10.30 - 11.05am | | | 35 mins |
| Break & Networking | | | |
| 11.05 - 11.20am Local food provision and the impact on health and wellbeing: Evaluating Sprouts Community Food Charity | Dr Anna Haste; and Debra Fixter | Teesside University / Fuse; and Sprouts Community Food Charity | 15 mins |
| 11.20 - 11.35am Food insecurity and severe mental illness: prevalence, lived experiences and interventions | Ms Jo Smith; and Prof Emma Giles | Tees Esk and Wear Valleys NHS Foundation trust; and Teesside University / Fuse | 15 mins |
| 11.35 - 11.50am Free School Meals and Children's Rights | Ms Connie Dalton | Northumbria University / Fuse | 15 mins |
| 11.50 - 11.55am | | | 5 mins |
| Panel set up | | | |
| 11.55 - 12.20pm Panel discussion | All speakers | Questions submitted by <u>Slido</u> (code #2515381) and in the room | 25 mins |
| 12.20 - 12.25pm Thanks, next steps and close meeting | Dr Helen Moore | Teesside University / Fuse | 5 mins |